Wat kunnen we verwachten in Black Friday 2023

Je hebt het vast en zeker al wel gezien, maar Black Friday verliep de afgelopen twee jaar net even wat anders. Deze twee jaar zat boordevol verassingen en vooral erg veel onzekerheid voor de fysieke retail. Niet alleen vond de verkoop tijdens deze drukke periode vooral online plaats, de verkoop vond ook al veel eerder in het jaar plaats. Ben je benieuwd geraakt naar wat zoal de voorspellingen zijn voor dit jaar? Je leest er alles over in dit artikel.Je hebt het vast en zeker al wel gezien, maar Black Friday verliep de afgelopen twee jaar net even wat anders. Deze twee jaar zat boordevol verassingen en vooral erg veel onzekerheid voor de fysieke retail. Niet alleen vond de verkoop tijdens deze drukke periode vooral online plaats, de verkoop vond ook al veel eerder in het jaar plaats. Ben je benieuwd geraakt naar wat zoal de voorspellingen zijn voor dit jaar? Je leest er alles over in dit artikel.

Van een eendaagse shopping-sprint naar een seizoenslange dealsmarathon

Black Friday is van origine een evenement dat enkel op de laatste vrijdag van de maand november plaatsvond. Echter is dit veranderd van een eendaagse shopping-sprint naar een seizoenslange dealsmarathon. Deze keuze is de afgelopen jaren gemaakt om zoveel mogelijk omzet te draaien en daardoor de negatieve impact van het coronavirus in te kunnen dammen. 

De voorspellingen voor Black Friday in 2023

Experts zoals van AD en Nu.nl doen een aantal voorspellingen voor Black Friday van dit jaar. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:

1. Black Friday wordt door retailers uitgetrokken


Net zoals voorgaande jaren, wordt ook dit jaar Black Friday verder uitgetrokken. Denk hierbij aan een week voordat deze bijzondere dag van start gaat. Ook zijn retailers meer op hun hoede als items uitverkocht dreigen te raken. Dit met de voorraadproblemen die helaas nog steeds gaande zijn.

2. De uitgaven voor Black Friday gaan dalen

Je weet het op dit moment vast en zeker. De inflatie blijft stijgen en het is niet helemaal zeker hoe de economie de komende tijd gaat lopen. Daarom voorspellen experts dat de uitgaven gaan dalen. Dit omdat consumenten wat voorzichtiger gaan zijn als het aankomt op het uitgeven van geld. Echter kan het ook zomaar zo zijn dat shoppers meer geneigd zijn om items in te kopen terwijl ze beschikbaar zijn met grote kortingen tijdens Black Friday.

Black Friday 2023 verwachting: de uitgaven tijdens Black Friday


Je denkt er misschien niet meteen over na, maar Black Friday is een periode waar gigantisch veel geld uit wordt gegeven. We hebben de cijfers voor je op een rijtje gezet:

  • Thanksgiving + Black Friday 2017 $ 7,9 miljard (49% stijging YoY
  • Thanksgiving + Black Friday 2018 $ 9,9 miljard (25% stijging op jaarbasis)
  • Thanksgiving + Black Friday 2019 $ 11,9 miljard (20% stijging op jaarbasis)
  • Thanksgiving + Black Friday 2020 $ 14,3 biljoen (18% stijging joj)
  • Thanksgiving + Black Friday 2021 $ 14 miljard (-2,1% daling op jaarbasis)
 

**Voorspelling: Thanksgiving + Black Friday 2023 $ 13 miljard (-7,4% daling op jaarbasis)**

Bron: Adobe Analytics

Black Friday verwachting: cadeaukaarten gaan erg in trek zijn