Compare Items
Please, add items to this compare group or choose not empty group

Bij Ons is elke vrijdag, Black Friday


Black Friday Nederland

Oorspronkelijk komt de term van de populaire koopjesdag uit de Amerikaanse staat Philadelphia. De term werd in 1965 voor het eerst gebruikt. Pas sinds 2015 is de koopjesdag in Nederland een ware hit. De afgelopen jaren is de populariteit van de koopjesdag onder consumenten ieder jaar flink gestegen. Inmiddels doen er meer dan 100 verschillende Nederlandse winkels mee aan de kortingsdag. De kortingen worden zowel in fysieke winkels als in de webwinkels weggegeven. Voorbeelden van kortingen zijn 50% of 60% korting, 1+1 gratis of verschillende vormen van cashback acties. Via een cashback actie krijgt de consument later een deel van het aankoopbedrag teruggestort op zijn of haar bankrekening.

De laatste jaren geven ook andere soort aanbieders hoge kortingen op deze dag weg. Voorbeelden hiervan zijn museums en horecagelegenheden. Ze geven dan een hoge korting op een toegangskaart of op een bepaalde maaltijd.

De koopjesdag wordt steeds populairder in Nederland. Hierdoor neemt de kans op nepaanbiedingen van lugubere webwinkels ook toe. Schat voor een aankoop altijd de betrouwbaarheid van een webshop zo goed mogelijk in. Zoek naar recensies van andere kopers en kijk of de webshop beschikt over een Thuiswinkelwaarborg. Voorkom oplichting door criminelen. Dit is natuurlijk zonde van het geld! 

Data en cijfers Nederland

In 2019 zijn er 43% meer bestellingen gedaan op 29 november dan een jaar ervoor. Hieruit blijkt wel dat de koopjesdag alleen nog maar populairder wordt. De retail industrie domineerde de verkopen. Kleding, elektronica en accessoires werden het meeste verkocht. Ook telecom aanbieders deden dit jaar goede zaken. In 2019 was het voor het eerst dat er meer aankopen werden gedaan op mobiele apparaten dan op desktop. Hieruit blijkt dat consumenten steeds vaker op hun smartphones online aankopen doen. Aanbieders houden hier steeds meer rekening mee bij de inrichting van hun webshops.